W jaki sposób przechowywać wyroby spożywcze

Posted on 03/03/2022 7:54am

Nowy rok jest to czas na zmiany – także we wnętrzu chłodziarki. Mogłoby się zdawać, że wszyscy wiemy, jak poprawnie składować produkty spożywcze, by zatroszczyć się o ich świeżość i odżywcze wartości.


Jednak okazuje się, iż popełniamy często dużo omyłek, co skutkuje popsuciem jedzenia oraz utraconymi pieniążkami bądź – w najgorszym przypadku – rozstrojem żołądka.


Dzięki ekspertowi dowiesz się, jak prawidłowo przechowywać produkty spożywcze a także na co zwracać uwagę przy codziennych sprawunkach. Większość towarów spożywczych powinno się składować w schładzarce. Poza chłodziarką należy przechowywać nieugotowane produkty sypkie oraz zbożowe, takie jak przykładowo: kasze, mąki, pieczywo, konserwy, przetwory owocowe oraz warzywne, octy, suszone grzyby, suszone ziółka, sól. Produkty powinno się składować w oryginalnych zapakowaniach, szczelnych słoiczkach, lnianych woreczkach czy też specjalnie do tego przeznaczonych pojemnikach czy też opisanych puszkach. Napoje, takie jak woda, możesz przechowywać poza chłodziarką, zaś soczki po otwarciu powinno się schować do schładzarki. Pamiętaj, aby inne napitki przechowywać w suchym, zacienionym miejscu, z daleka od słońca. ciastko (polecamy jesteśmy tutaj) kruche możemy przechowywać nawet kilku tygodni w szczelnie zamkniętej puszce.




słodycze
Author: JAWO
Source: JAWO


Za każdym razem odczytuj etykietki! Zwłaszcza nowych artykułów, jakich jeszcze nie znasz. Można wypracować w sobie ów nawyk –


bądź rozważny na zakupach, patrz na skład i na etykietę.


Nie nabywaj w ciemno, tak samo jak książki nie nabywa się po wyglądzie okładki, tak samo artykułów spożywczych po opakowaniu. Zwracaj uwagę Skład wyrobu – będzie on zawsze zaczynał się od komponentu, którego jest najwięcej, kończąc na tym, jakiego jest najmniej. Ważne! Im krótsza lista składników, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Tags: przetwory, pojemnik, towar, składnik