Jaki zapach mają niektóre wysokogatunkowe rodzaje polskiego wina?

Posted on 16/11/2022 7:55am

Każdy rozumie, że do produkcji wina konieczne są winogrona, które powinny mieć właściwe warunki do wzrostu. Pomyliłby się jednak ten, kto uważa, że w naszym kraju takich warunków nie ma.




Polskie wina także mogą urzekać bogactwem smaku oraz aromatu.




Niestety z uwagi na niezbyt sprzyjający klimat, są one produkowane w małych partiach. Niemniej jednak w Polsce funkcjonuje kilkaset małych winnic oraz kilkadziesiąt dużych. Największa ilość z nich jest usytuowana na południu oraz wschodzie Polski. Powstaje tam wino białe, czerwone czy nawet różowe. Każde z nich cechuje się niepowtarzalnym charakterem, czyli smakiem, zapachem oraz kolorem. Polska ma kilkusetletnią winiarską tradycję, dlatego też niektóre wina polskie potrafią konkurować z takimi, które są najbardziej uznawane na świecie. Co ciekawe, bardzo intratne dla odbiorcy jest nabywanie tego typu win bezpośrednio od ich producentów.


przekąska
Author: J. Bałachowska
Source: Good Food


Może dawać to poza tym możliwość zapoznania nie tylko regionu, w którym dojrzewała winorośl, ale również samych wytwórców tego szlachetnego napoju. Można by się wtedy przekonać, że są to niezwykle ciekawi i profesjonalni ludzie. Do produkcji swych win używają szlachetnych oraz często również tradycyjnych odmian winorośli. Takie wina mogłyby posiadać zapach czereśni, cytrusów czy też nawet papryczki albo jabłek. Niektóre wina polskie mają również delikatną kwiatową nutę.




Bardzo ważna dla kiperów jest możliwość skosztowania wina. Znawcy, którzy nie chcą lub nie mają możliwości osobiście udać się do winnicy, takie wino (zobacz: sangiovese ) mogą zakupić także w wielu specjalistycznych sklepach za ok. 50-100 złotych.

Tags: jabłka, lokal, charakter